sâmbătă, 1 decembrie 2012

Sfințirea Bisericii din Salatiu






Sâmbătă 3 noiembrie a avut loc Sfințirea bisericii din localitatea Salatiu, filie a parohiei Petrești.
            În urma amplelor lucrări de reînoire a bisericii precum și la împlinirea a 100 de ani de la zidirea acesteia, Biserica a fost târnosită de către IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, înocnjurat de un sobor de preoți în frunte cu părintele Paul Iulian Isip, Protopop de Gherla

.             
            La biserica din Salatiu lucrtările de reînoire au decurs în intervalul anilor 2008-2012, când încă pe vremea păstoriri regretatului preot Pașcu Rus s-a început pictarea bisericii, continuându-se apoi prin purtarea de grijă a părintelui Marius Ormenișan cu schimbarea catapetesmei, a icoanelor, înoirea Sfintei Mese și a obiectelor de cult, padimentarea și mochetarea interiorului, tencuirea și zugrăvirea exteriorului, montarea unui altar de vară, îngrijirea curții, trotuarelor și gardului ce împrejmuiesc biserica.
            Toate lucrările de reînoire au luat sfârșit în anul 2012, când biserica împlinește 100 de ani de la zidirea ei, lăcașul de cult ne mai fiind târnosit de un episcop ortodox  sa cuvenit de bine a se târnosi, așezându-se Sfinte Moaște în piciorul Sfintei Mese pentru a se putea sluji după rânduială toate slujbele cultului divin public.













                                      
            Data de 3 noiembrie a anului 2012 va rămâne pentru totdeauna scrisă cu litere de aur în istoria comunității religioase din Salatiu, deoarece a însemnat începutul unui nou drum plin de lumină și reînoire în viața lor parohială.
            Sărbătoarea duhovnicească a localității Salatiu a debutat încă de vineri 2 noiembrie când de la orele 17.00 a fost săvârșită slujba privegherii în cinstea Sfinților Arhangheli, ocrotitorii sfântului lăcaș de către părintele Emanuel Albu de la parohia Chiuiești.
            Sâmbătă 3 noiembrie de la ora 08.30 a fost așteptat Mitropolitul locului în persoana IPS Andrei, care de la ora 09.00 a săvârșit slujba de sfințire a bisericii, urmată de Sfânta Liturghie săvârșită pe altarul din curtea bisericii, răspunsurile liturgice fiind oferite de către grupul coral Atanatos de la garnizoana militară din Bistrița. Sărbătoarea sfințirii bisericii din Salatiu a fost îmbogățită și prin prezența cunoscutei interprete de muzică populară din zona bistriței, doamna Cornelia Ardelean Archiudean.




                     
            În cuvântul său de învățătură IPS Andrei, a evidențiat importanța legăturii dintre Biserică și credincioși felicitând totodată pe cei ce s-au implicat în lucrarea de reînoire a bisercii.
            La finalul Sfintei Liturghii IPS Andrei a oferit distincții și acte de cinstire ctitrilor și sponsorilor ce au venit în sprijinul lucrărilor de recondiționare a bisericii, urmând diverse luări de cuvânt.  


             
 Părintele paroh a afirmat faptul că biserica a așteptat o sută de ani acest eveniment, însă această așteptare a fost una dinamică, plină de acțiune, concretizată în amplele lucrări săvârșite la sfântul locaș.
În această atmosferă de bucurie și de mulțumire, întreaga vatră a satului a fost învăluită de ocrotirea sfinților arhangheli precum și de rugăciunile săvârșite de acum încolo la altarul prospăt sfințit al bisericii ce veghează, întreaga luncă a Someșului.